Aubergine
Auburgin kallas även äggplanta och, är en växtart som tillhör familjen potatisväxter. Odlas enkelt från frö som grönsak och den vanligaste typen är lila på utsidan men vit på insidan.

Utseende & Ursprung
Aubergine är ettårig, och kräver mycket värme. Ursprungligen från Sydostasien och södra Indien. Har lite samma form som paprika, men har större, matta blad med grön-violett färg och har blommor som äri violetta eller vita . Storleken på själva frukten är mellan 6-20 cm, äggformig och oftast mörkviolett, men det finns även vita och gröna varianter.
Äggplantan är populär att använda kring medelhavet och södra asien, men har på senare tid blivit allt vanligare i Sverige.

Växtplats och jordmån
Äggplantan trivs och odlas bäst i växthus, jorden skall helst vara mullrik och näringsrik . Den gillar inte frost och kräver mycket värme.
I sverige är förkultivering ett måste, då den har lång utvecklingstid. Plantavstånd 50-70 cm.

Allmän skötsel
Äggplantan kräver luckring och regelbunden bevattning. Äggplantan bör du binda upp eller stötta. Vill du ha buskigare plantor skall du toppa plantan vid en höjd av ca 20 cm, låt sedan 3-4 grenar växa fram.
Ge extra gödning vid fruktsättningen och framåt.
Oftast inga problem med varken skadeinsekter och sjukdomar, men kan bli angripen av bladlöss och vita flygare. Du kan med fördel duscha plantorna med svagt såpvatten för att bli av med dessa. Nässelvatten ger en stark växt

Den kan skördas när frukterna är välutvecklade och har fått en svartviolett, glänsande färg. Tidig skörd stimulerar fruktsättningen