Blogg: v40 Städa lagom och bygg enkelt insektshotell

Städa lagom och bygg ett enkelt insektshotell

Hösten innebär ofta mer eller mindre städning i trädgården. Den som har stor tomt kanske gör lite mer på hösten för hinna med vårbruket, men man kan tänka på att lagom är bäst.

Gräsmattor och vintergröna växter behöver befrias från tjocka lövtäcken som kväver och bildar mögel under vintern. Medan de flesta perenner som vissnar ner mår bra av att få ha kvar sina ovanjordiska delar som ett vintertäcke. Prydnadsgräs låter man alltid stå kvar under vintern för att det inte ska ruttna.

Växter med stadiga stjälkar kan bli snygga siluetter i vinterlandskapet. Fröställningar blir gömmor för övervintrande insekter och mattillfällen för fåglarna.

För att vara snäll mot naturen kan man tänka på att så lite som möjligt bör lämna trädgården och så lite som möjligt tas in vad det gäller nytt material. Sträva efter att skapa egna kretslopp och se ”skräpet” som nytt byggmaterial.

Visset som man tycker ser för skräpigt ut kan samlas ihop och bli marktäckning för mer utsatta växter eller läggas på komposten för att byggas om till näring. Ihåliga stjälkar som avmognat och vält blir bra insektshotell för kommande säsong. Det som inte går åt klipps i mindre delar, till täckning och kompost. Det mesta hinner förmultna till nästa säsong.

De flesta blommar och odlingar behöver pollineras av insekter, bland annat av vildbin. De börjar få det allt svårare att hitta naturliga boplatser och behöver lite hjälp. Förbered redan nu.

1. Klipp 15-20 cm långa bitar av till exempel torra solrosstjälkar eller riddarsporrar.

2. Rören har mellanväggar eller porös fyllning som man lätt gör hål i med en blompinne eller lång spik. Gångarna bör vara minst 6 cm långa, gärna längre. Diametern på hålen kan variera mellan 3-13 mm för att passa olika arter av bin.

3. Bunta ihop minst sju rör i knippen och bind ihop till en stadig bunt.

4. Bind fast buntarna ordentligt i träd och buskar 1-2 meter från marken i söderläge. Bin gillar sol, men vill också ha skyddat läge från regn och blåst, så i ett glest lövverk blir bra. De vill också ha tillgång till mat och vatten, alltså blommor och växter inom en radie på 50 meter. Vatten kan man ordna genom att ställa ut grunda fat med småsten eller glaskulor i som bina kan landa på medan de dricker.

5. Nu blir det spännande att se om nåt bi flyttar in och lägger ägg till våren. Det märks på att hålet muras igen. Flytta inte runt på hotellen utan låt dem hänga kvar tills de vittrat sönder eftersom bina får svårt att hitta annars.

Källor:
Naturskyddsföreningen och Allt om biodling