Blogg: v49 Julklappstips

Nybörjare eller erfaren trädgårdsräv, det finns en bok för alla. Vintern brukar också vara den tid då vi har tid att förkovra oss och hämta ny inspiration inför den intensiva våren då allt plötsligt ska hända på en gång.

Tänkte tipsa om tre av mina riktiga favoritböcker som jag ständigt återkommer till:

Odla tomater

Ny reviderad upplaga där tomatgurun Åke Truedsson samlat all sin kunskap och mångåriga erfarenhet om denna oumbärliga grönsak som ibland kallas frukt men botaniskt sett är ett bär. Kan läsas från pärm till pärm med många beskrivande bilder, men lika gärna användas som uppslagsbok.

Innehåller spännande kapitel om tomatens historia, F1-hybrider, odling, 50 favoriter, sjukdomar och problem, skördedags, recept och tomatklubben.

Runåbergs fröer

En fantastisk kunskap om blommor, kryddor och grönsaker samlad av Johnny Andreasson, en av grundarna till firman Runåbergs fröer. Boken börjar med ett kapitel om hur fröfirman uppstod i en fjällby på Runåberg i Ångermanland för att så småningom bli ledande inom ekologiska fröer anpassade för svenskt klimat. Sen får varje gröda sina sidor om sitt ursprung, hur växten odlas för skörd, för frö, groningstemperaturer, utvecklingstider, samplantering med mera. Det här är en odlingsbibel att ständigt återkomma till.

Odlarens handbok

Trädgårdsmästare André Strömqvist ger en utförlig och lättläst guidning genom trädgårdens alla årstider, platser, utmaningar och lyckostunder. En bra bok att utgå från när det gäller det mesta för den vanliga trädgården som passar lika bra för nybörjaren som för den som varit med ett tag och handlar om allt från hur jord blir till, att välja rätt plats, föröka växter, plantera allt vad en trädgård kan innehålla, köksträdgård, beskärning, lösa problem och ta hand om redskapen. En tegelsten som visserligen kan läsas rakt upp och ner, men främst är en bra uppslagsbok när man vill veta mer om ett visst ämne. Den är helt enkelt som en bra baskokbok som man utgår från i första hand.

Hos Frökungen