Nordens bredaste sortiment av fröer till alla växtgrupper

Chili

Chili - Chilipeppar, chilepeppar
Är både en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum), och ett generellt samlingsnamn på arter och sorter inom släktet spanskpeppar (Capsicum) och då syftar man oftast på dess frukter. Från arterna i Capsicum släktet kommer många starksmakande kryddor som till exempel paprika, habanero och tabasco. Frukterna kan användas i matlagning både hela eller i delar, färska, torkade eller rökta (chipotle), vanlig och populär och god maträtt som till exempel i chili con carne (chili med kött).

Chilifrukten innehåller capsaicin vilken ger den starka smaken, Hettan, styrkan mäts i enheten scoville. Paprika ligger på mellan noll och 100 scoville, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Trinidad Moruga Scorpion som har uppmätts till 2.009.231 scovillegrader. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.

13 Item(s)

per page

13 Item(s)

per page